Zeptejte se Candy
Zpět na blog

Tři jednoduché recepty, které vám pomohou zužitkovat zbytky v chladničce

Tři jednoduché recepty, které vám pomohou zužitkovat zbytky v chladničce

Omezte plýtvání potravinami

Stává se vám, že každý týden vyhazujete prošlé potraviny, které vám zbyly v chladničce?

Pokud ano, je to škoda. Kuchyňský odpad kromě toho, že má významný dopad na životní prostředí, neprospívá ani vašemu rozpočtu.

V tomto blogovém článku najdete tři recepty, které vdechnou zbytkům nový život, zamezí plýtvání potravinami a také vám ušetří peníze. Čtěte dále a vychutnejte si své jídlo!

Quiche se šunkou a sýrem

Jedná se o skvělý recept, jak zužitkovat zbylou šunku a sýr z chladničky.

Můžete použít jakýkoli typ sýra, který máte po ruce, a rovněž nahradit šunku slaninou, klobásou nebo kombinací zeleniny.

Začínáme!

Ingredience

  • 1 křehké těsto
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky nebo plátky
  • 200 g strouhaného měkkého sýra
  • 4 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany
  • sůl a pepř

Pokyny

  1. Předehřejte troubu na 180°, vyválejte křehké těsto a položte ho do formy vyložené pečicím papírem.
  2. Ve středně velké míse ušlehejte vejce, smetanu, sýr a parmezán. Přidejte sůl a pepř a důkladně zamíchejte.
  3. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky (nebo plátkovou šunku nakrájenou na větší kousky).
  4. Zamíchejte směs a nalijte ji do formy.
  5. Vložte formu do trouby a pečte 30/40 minut na 200°.

Zeleninová sekaná

Toto je chutná alternativa ke klasické sekané. Je ze zeleniny, proto je to také skvělé řešení pro ty, kteří nemají rádi nebo nejedí maso.

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 2 mrkve
  • 2 cukety
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g parmezánu
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • sýr a/nebo šunka podle chuti na náplň

Pokyny

  1. Uvařte brambory.
  2. V jiném hrnci uvařte mrkev a cukety.
  3. Až bude zelenina hotová, vložte ji do mísy a rozmixujte.
  4. Přidejte vejce, strouhanku, parmezán a sůl.
  5. Dejte směs na pečicí papír posypaný strouhankou.
  6. Navlhčenýma rukama vytvarujte na papíře ze směsi kruh a doprostřed přidejte sýr nebo šunku.
  7. Pomocí pečicího papíru vyválejte sekanou, potom pootevřete papír, abyste mohli nalít trochu extra panenského olivového oleje, a znovu jej uzavřete.
  8. Pečte na 200° po dobu asi 35 minut.


Těstovinová frittata

Víte, že těstoviny mohou druhý den chutnat ještě lépe? Jak?

Čtěte dále a seznamte se s naším receptem na těstovinovou frittatu!

Ingredience

  • 350 g špaget (nebo jiného druhu těstovin)
  • 5 vajec
  • 100 g mléka
  • 100 g sýra scamorza
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 50 g slaniny
  • černý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • tymián
  • extra panenský olivový olej

Pokyny

  1. Ve středně velké míse ušlehejte vejce, tymián a mléko. Potom přidejte sůl, pepř, strouhanou scamorzu a parmezán a všechno zamíchejte.
  2. Přidejte těstoviny, které vám zbyly, a znovu zamíchejte.
  3. Na velké pánvi osmahněte česnek.
  4. Vyndejte česnek, nalijte do pánve těstoviny a rozprostřete je.
  5. Vařte jednu minutu na vysokém plameni, potom plamen zmenšete. Zakryjte obsah pokličkou a nechte ho vařit 15 minut.
  6. Velkou lopatkou ho obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky.

 

Udržujte si přehled o zásobách potravin

Co kdyby existoval způsob, jak si neustále udržovat přehled o potravinách, které máte v chladničce?

Dobrá zpráva: společnost Candy navrhla Asistenta zásob! Jedná se o speciální funkci, která umožňuje monitorovat zásoby potravin a odesílá oznámení o datech exspirace. S její pomocí můžete předcházet plýtvání potravinami a optimalizovat výdaje.

23/09/21
Kategorie: